Forum

Reflüm olduğunu düş...
 
Bildirimler
Tümünü temizle

[Çözüldü] Reflüm olduğunu düşünüyorum, mide koruyucu alsam da fayda etmiyor?

1 Gönderiler
2 Üyeler
2 Beğeni
383 Görüntüleme
1
Konu başlatıcı

Yılın belirli dönemlerinde reflüm olduğuna inancım artıyor ve öksürük durumum oldukça zorluyor beni. İsim vermeden belirtiyorum fakat mide koruyucu aldığımda bile etkisi olmuyor artık. Sizce ne yapmam gerekir? Kilo vermem gerekiyor elbette ama bu dönemde tuvalete çıkmamda yavaşlıyor.

Reflü Dönemi Ataklarında tuvalete az çıkmam yani kabız olmam normal mi?

Bu konu da kafamı karıştırıyor, normalde tuvalete çıkma endeksim yüksektir ama 1 haftadır hem reflüm azdı, hem öksürüğüm arttı hem de tuvalete cıkamıyorum. Yani kabız oldum. 

Konu Etiketleri
1 Yanıt
1

Öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletmek isteriz. 

Mide koruyucu almış olduğunuzu belirtiyorsunuz, aklıma ilk olarak proton pompa inhibitörü (PPI) bir ilaç kullanıdığınız geliyor. Proton pompa inhibitörleri (PPI'lar), mide asidinin salgılanmasını azaltan ve mide ülseri, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) ve Zollinger-Ellison sendromu gibi mide asidiyle ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılan bir ilaç sınıfıdır. En potent proton pompa inhibitörü olan esomeprazol, diğer PPI'lara göre daha güçlü ve daha hızlı etki gösterir. Esomeprazol, midedeki proton pompalarını seçici olarak inhibe ederek hidroklorik asit salgılanmasını engeller. Bu sayede, mide içeriğinin asiditesini azaltır ve mukoza zararını önler. Esomeprazol ayrıca daha hızlı iyileşme süresi, daha iyi semptom kontrolü ve daha az yan etki ile karakterize edilir. Esomeprazol düşük dozlarda dahi etkili olup, bazen diğer proton pompa inhibitörlerine cevap vermeyen hastalarda bile başarılı sonuçlar sağlayabilir. Belki bir sonraki doktor başvurunuz sırsında ilacınızın esomeprazol etken maddeli bir ilaçla değiştirilmesini talep edebilirsiniz.

Reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ve bu durumun belirli belirtilerle kendini göstermesi sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Belirttiğiniz semptomlar arasında sindirim sistemi problemlerine bağlı öksürük ve tuvalete çıkamama gibi durumlar mevcut. Bu durumları düşünerek, size verilebilecek genel tavsiyeleri şu şekilde sıralayabilirim:

  • Beslenme düzeninizi gözden geçirin: Reflüyü tetikleyen yiyeceklerden (örneğin kızartmalar, ekşi veya baharatlı yiyecekler) ve içeceklerden (kahve, alkol, gazlı içecekler) kaçınarak daha dengeli bir diyet uygulayabilirsiniz.
  • Kilo verme sürecine başlayarak hem reflünüzü hafifletebilir hem de bağırsak hareketlerinizi düzenleyebilirsiniz. Düzenli egzersiz yaparak kilo vermeye ve sindirim sistemanızın daha sağlıklı çalışmasını sağlamaya yardımcı olabilirsiniz.
  • Yemek yedikten sonra 45 dakika - 1 saat kadar dik pozisyonda kalmak, mide içeriğinin yemek borusuna geri akışını azaltabilir. Bu süre zarfında sırtınıza veya sağ yanınıza yatmamaya özen gösterin.
  • Küçük ve sık öğünler tüketmek, mide üzerindeki basıncı azaltarak reflü semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Uyandıktan 1-2 saat sonra ve yatmadan 1-2 saat önce tuvalete gitmeye çalışarak, bağırsak hareketlerini düzenleyebilirsiniz. Eğer kabızlık probleminiz devam ederse, doktorunuzla konuşarak lif içeren gıdalara dikkat etmeyi deneyebilirsiniz veya size uygun bir ilaç tedavisi önerebilir.
  • Stresle başa çıkma teknikleri uygulayarak, sindirim sistemi üzerindeki stresin azaltılmasına katkı sağlayabilirsiniz. Özellikle yoga ve meditasyon gibi yöntemlerin bu konuda faydalı olduğu bilinmektedir.

Ancak unutulmamalıdır ki her bireyin durumu farklıdır ve bu sebeple spesifik tedavi seçenekleri için ilgili bir uzmana başvurulmalıdır. Eğer semptomlarınızda anlamlı bir düzelme sağlayamazsanız veya daha fazla bilgi almak isterseniz, bir gastroenterolog ile iletişime geçmenizi tavsiye ederim.

Cevabınız

Yazar Adı

Yazar E-postası

Sorunuz *

İzin verilen maksimum dosya boyutu 2MB

 
Önizleme 0 Düzeltmeler Kayıtlı
Paylaş: