Forum

Bildirimler
Tümünü temizle

Adenokarsinom

1 Gönderiler
1 Üyeler
0 Beğeni
67 Görüntüleme
admin
(@admin)
Gönderiler: 606
Üye Admin
Konu başlatıcı
 

Adenokarsinom, öncelikle bez dokusunda bulunan hücrelerin kötü huylu (kanserli) hücrelere dönüşmesiyle oluşan bir tür kanserdir. Vücudun çeşitli bölgelerinde yer alan salgı bezlerini etkileyebilir ve genellikle bağırsaklar, meme, pankreas, prostat, akciğer ve rahim gibi organlarda meydana gelir.

Adenokarsinomlar çoğunlukla epitel doku içinde gelişir ve bu da kanser hücrelerinin vücuttaki diğer organlara yayılmasını kolaylaştırabilir. Belirtileri ise etkilenen organa bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Örneğin, akciğer adenokarsinomu nefes darlığına neden olabilirken, bağırsak adenokarsinomu ise kanlı dışkı ve karın ağrısı ile kendini gösterebilir.

Tanı yöntemleri arasında fizik muayene, görüntüleme yöntemleri (X-ışını, MR veya PET taraması), laboratuvar testleri ve biyopsi bulunmaktadır. Tedavi seçenekleri ise kanserin tipine, evresine ve hastanın genel sağlık durumuna göre belirlenir. Kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi operasyonlar adenokarsinom tedavisinde kullanılabilir yöntemler arasındadır.

 
Gönderildi : 21 Aralık 5:07 pm
Paylaş: