Forum

Böbrek Adenokarsino...
 
Bildirimler
Tümünü temizle

Böbrek Adenokarsinomu

1 Gönderiler
1 Üyeler
0 Beğeni
74 Görüntüleme
admin
(@admin)
Gönderiler: 606
Üye Admin
Konu başlatıcı
 

Böbrek adenokarsinomu, böbrek hücrelerinden kaynaklanan malign (kötü huylu) bir tümör çeşididir. Böbreğin ana fonksiyonel birimi olan nefronlar içindeki tübüler hücrelerden başlar ve bu hücrelerin anormal ve kontrolsüz çoğalması sonucu oluşur. Bu kanser türü genellikle erişkinlerde görülür ve çoğunlukla 40 yaşın üzerindeki bireylerde ortaya çıkar.

Böbrek adenokarsinomu, başka bir adıyla böbrek hücreli karsinom (renal hücreli karsinom), böbrek kanserlerinin %90'ından fazlasını oluşturur. Belirtileri arasında kanlı idrar, karında veya taraf kısımlarda şişlik ve ağrı, ani kilo kaybı ve yorgunluk bulunmaktadır.

Tanısı genellikle ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) gibi görüntüleme yöntemleri ile gerçekleştirilir. Ayrıca biyopsi yapılabilir ve tümör markerları test edilerek teşhis konulabilir.

Tedavisi hastalığın evresine, tümörün boyutuna ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Erken evre tespit edildiğinde, cerrahi müdahale (nefrektomi) ile tümör ve bazen çevreleyen doku ve/veya lenf düğümleri çıkarılabilir. İleri evrelerde ise, radyoterapi, kemoterapi, immünoterapi veya hedefe yönelik tedaviler uygulanabilir.

Risk faktörleri arasında sigara kullanımı, obezite, hipertansiyon ve genetik bozukluklar bulunmaktadır. Önlem alarak bu risk faktörlerinin azaltılması ve düzenli sağlık kontrolleri, erken teşhis ve tedavi başarısı açısından önem taşımaktadır.

 
Gönderildi : 21 Aralık 5:12 pm
Paylaş: