Forum

3.5 mm nodül
 
Bildirimler
Tümünü temizle

[Çözüldü] 3.5 mm nodül

1 Gönderiler
2 Üyeler
0 Beğeni
37 Görüntüleme
0
Konu başlatıcı

Sevgili kıymetli hocam benim akciğer de 3, 5 mm nodül çıkmıştı ilk rapor da 3 ay sonra tekrar temografi çekildim nodül çıkmadı farklı makinada çekim yapıldı sonuç bölümünde olguya ait patolojiler bulgular kısmında belirtilmiş olup klinik ve fizik muayene ve laboratuvar veriler ile korelasyonu önerilir ne demek oluyor

1 Yanıt
0

Öncelikle geçmiş olsun. Pulmoner nodüller tomografi gibi akciğer görüntülemelerinde sık karşılaşılan patolojiler. Normal şartlarda sigara içenlerde toplam 24 ay, içmeyenlerde ise 12 ay takip edilmeleri öneriliyor. Göğüs hastalıkları uzmanları sıklıkla 3, 12 ve 24 ay sonra yeni tomografiler çekerek nodülde büyüme olup olmadığını kontrol ediyorlar. Tomografi görüntülerinizi görmeden konuşmak zor olsa da ilk görüntülemede izlenen 3.5 mm nodülün ikinci tomografide görülmemesi nodülün büyümediği yani kanser gibi bir patoloji düşündürmediğini gösteriyor, muhtemelen doktorunuz tarafından takip programı önerilmiştir. 

Sonuç bölümünde yer alan "olguya ait patolojiler bulgular kısmında belirtilmiş olup klinik ve fizik muayene ve laboratuvar veriler ile korelasyonu önerilir" ifadesi şu anlama gelir: 

  • Doktorunuz: u anormalliklerin kaynağını daha iyi anlamak için tıbbi geçmişinizi, semptomlarınızı ve laboratuvar testlerinin sonuçlarını gözden geçirecektir.
  • Eğer doktorunuz, klinik muayene ve laboratuvar testlerinin sonuçlarının tomogra fide görülen nodül ile tutarlı olduğunu (korelasyon) gözlemlerse, nodülün muhtemelen iyi huylu olduğunu (kanserli olmadığını) söyleyebilir. Ancak, klinik ve laboratuvar bulguları ile tomografi bulguları arasında tutarsızlık varsa, doktorunuz ek testler (örneğin, PET taraması, bronkoskopi veya biyopsi) isteyebilir.

Kısaca bu ifade tomografi incelemenizi raporlayan radyoloji uzmanının istemi yapan doktorunuza hastanın radyolojik bulguları hakkında bilgi verdiğini, tedaviniz hakkında kesin kararı vermek için sizi tıbbi anamneziniz ve muayene bulgularınız ile beraber değerlendirmesini önerdiğini ifade ediyor. 

Önemli

  • Bu açıklama sadece bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye yerine geçmez.
  • Raporunuzdaki bulguların tam anlamı ve sizin için ne ifade ettiği hakkında bilgi almak için doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
  • Doktorunuz, tüm tıbbi geçmişinizi, semptomlarınızı ve test sonuçlarınızı göz önünde bulundurarak size en doğru bilgiyi verecektir.

Umarım bu açıklama yardımcı olmuştur!

Cevabınız

Yazar Adı

Yazar E-postası

Sorunuz *

İzin verilen maksimum dosya boyutu 2MB

 
Önizleme 0 Düzeltmeler Kayıtlı
Paylaş: