Forum

Dahiliye kan testin...
 
Bildirimler
Tümünü temizle

[Çözüldü] Dahiliye kan testinde hamilelik belli olur mu?

2 Gönderiler
3 Üyeler
1 Beğeni
146 Görüntüleme
0
Konu başlatıcı

İç hastalıkları doktorunun yaptığı kan tahlili ile gebelik durumunu anlaşılabilir mi?

2 Yanıt
1

Gebelik, birçok kadının hayatında dönüm noktası olan önemli bir süreçtir. Genellikle, gebelik şüphesi bulunan kadınlar doğrudan bir kadın doğum uzmanına başvurmayı tercih ederler. Ancak bazen, kişi başka rahatsızlıklar için bir iç hastalıkları doktorunu ziyaret ettiğinde gebelik ihtimali de gündeme gelebilir. Peki, bir iç hastalıkları doktorunun yaptığı kan tahlili ile gebelik durumunu anlamak mümkün müdür? Bu sorunun cevabını detaylarıyla açıklamaya çalışacağız.

İlk olarak belirtmeliyiz ki, gebelik testleri genellikle insan koryonik gonadotropin (hCG) hormonunun varlığını tespit etmek için kullanılır. hCG hormonu, gebeliğin ilk günlerinden itibaren kadının vücudunda üretilmeye başlar ve kanda ya da idrarda tespit edilebilir. İç hastalıkları doktorları tarafından yapılacak rutin kan tahlillerinde bu hormon özel olarak test edilmediği sürece, gebelikle ilgili bilgi elde etmek mümkün olmayabilir.

Ancak şayet hasta gebelik ihtimalinden bahsederse veya doktor bazı belirtiler nedeniyle gebeliği şüphelenirse, özel bir kan testi yapılarak hCG hormonu kolaylıkla ölçülebilir. Bu durumda kan tahlili ile gebelik tanısı konulabilir.

Kan testleri aracılığıyla yapılan gebelik tespiti oldukça güvenilirdir ve genellikle idrar testlerinden daha erken zamanlarda gebeliği belirleyebilir. Ayrıca kan testleri, hCG hormonunun tam miktarını ölçebilme avantajına sahiptir ki bu da hamileliğin ne kadar ilerlediğine dair bilgi verebilir.

Peki, bir iç hastalıkları doktoru ne zaman gebelik testi önerebilir? Eğer bir kadın adet düzensizlikleri ya da beklenmeyen adet gecikmeleri yaşıyorsa ve bunun yanı sıra bulantı, kusma gibi hamilelik belirtileri gösteriyorsa; doktor hem altta yatan başka rahatsızlıklar için genel bir kontrol yapmak hem de gebeliği teyit etmek amacıyla kan testi önerebilir.

Kısaca özetlememiz gerekirse eğer bir iç hastalıkları hekimi ile yaptığınız görüşmede hamilelik olasılığınız olduğunu belirtirseniz veya gebelik şüphenizi hekiminizle paylaşırsanız; hekiminiz uygun gördüğünde sizi bir kan tahlili ile gebe olup olmadığınız açısından değerlendirebilir. 

0

Gebeklik şüpheniz var ise kadın hastalıkları doğum polikliniğine başvurmanız önerilir. Dahiliye(iç hastalıkları) doktorunuz da  yetkisi doğrultusunda Beta hCG (kanda gebelik tetkiki) tetkiki isteyebilir. 

Cevabınız

Yazar Adı

Yazar E-postası

Sorunuz *

İzin verilen maksimum dosya boyutu 2MB

 
Önizleme 0 Düzeltmeler Kayıtlı
Paylaş: