Forum

Merhaba, astım hast...
 
Bildirimler
Tümünü temizle

[Çözüldü] Merhaba, astım hastası olanlar askere gidebilir mi?

2 Gönderiler
3 Üyeler
1 Beğeni
201 Görüntüleme
0
Konu başlatıcı

İyi çalışmalar. Çocukluk dönemşnde astım hastasıydım, sürekli fısfıs ve buhar kullanıyordum. Yaklaşık 10 yıldır ilaç kullanmıyorum ama aile hekimim beni göğüs hastalıkları doktoruna sevk etti. Astım hastası olmam askere gitmeme engel mi? Yardımınız için teşekkür ederim. 

Konu Etiketleri
2 Yanıt
1

Merhaba, öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi sunarız. 

 

Sorunuzun cevabına gelince, 

 

Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği asker alımlarında kimlerin askere alınıp kimlerin muaf sayılacağını göstermektedir.

 

İlgili mevzuatta bulunan aşağıdaki ifadelerden A fıkrası askere elverişli olduğunuzu, B fıkrası ise barışta askerliğe elverişli olmadığınızı ancak savaş ve seferberlik hallerinde elverişli olduğunuzu göstermektedir. 

MADDE 47
A) 1. Fonksiyon bozukluğu yapmamış lokalize amfizem ve kronik bronşit, amfizem, bronşiyal astma gibi obstrüktif tip akciğer hastalıkları, minimal bronşektazi, uyku apne hastalarından pozitif hava yolu basıncı (PAP) titrasyonu sonrası apne-hipopne indeksi 15 (15 hariç)’ten düşük olanlar.
B) 1. Toplam alanı en az sağ orta lobun medial segmenti kadar olan lokalize bronşiektazi.
2. Fonksiyon bozukluğu yapmış kronik bronşit, amfizem, bronşiyal astma gibi obstrüktif tip akciğer hastalıkları, uyku apne hastalarından pozitif hava yolu basıncı (PAP) titrasyonu sonrası apne-hipopne indeksi 15 ila 30 (30 hariç) olanlar.

AÇIKLAMA: Solunum fonksiyonlarının değerlendirilmesinde hastanın spirometri testine tam uyum sağlaması ve testin optimal şartlarda yapılması sağlanır. Hastanın teste tam uyum sağlayamadığı ve testin hastanın tüm klinik ve radyolojik
bulguları ile uyumsuz olduğu değerlendirildiğinde bu durum rapor içeriğinde belirtilerek bu maddenin (A) dilimine göre işlem yapılabilir.

Astım obstrüktif bir akciğer hastalığı olarak kabul edilmekte olup göğüs hastalıkalrı uzmanının yapacağı değerlendirme (solunum fonksiyon testi, SFT) sonucunda herhangi bir solunum fonksiyon kaybı yoksa (ki şu an herhangi bir ilaç kullanımınız olmadığı için SFT incelemesi büyük ihtimal ile normal sınırlarda çıkacaktır) A fıkrası uyarınca askerliğe elverişli olduğunuz sonucuna varılacağını düşünüyorum. 

 

Ancak, sorunuza kesin bir yanıt verebilmek için muayene ve tetkik sonuçlarınızı görmem gerektiğini ve çıkan sonuçların beklentim dışında gelmesi durumunda barış zamanalrında muaf sayılabileceğinizi ya da bir yıl sonra tekrar değerlendirme yapılması gerekebileceği ihtimalini de unutmayınız.

0

good one

Cevabınız

Yazar Adı

Yazar E-postası

Sorunuz *

İzin verilen maksimum dosya boyutu 2MB

 
Önizleme 0 Düzeltmeler Kayıtlı
Paylaş: