Forum

Bildirimler
Tümünü temizle

A05 Bakteriyel gıda zehirlenmeleri, diğer

1 Gönderiler
1 Üyeler
0 Beğeni
11 Görüntüleme
admin
(@admin)
Gönderiler: 606
Üye Admin
Konu başlatıcı
 

A05, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Uluslararası Hastalık Sınıflandırması 10. Revizyonu'nda (ICD-10) tanımlanmış bir kodtur ve gıda zehirlenmesine neden olan bakteriyel enfeksiyonu gösterir, ancak enfeksiyona neden olan spesifik bakteri bilinmemektedir.

Bu durum, ishal, karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi semptomlarla kendini gösterebilen çeşitli bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanabilir.

A05 tanısı konması için:

    • Doktorunuz tıbbi geçmişinizi ve semptomlarınızı değerlendirecektir.
    • Dışkı örneği gibi laboratuvar testleri yaptırmanız istenebilir.
    • Bazı durumlarda, enfeksiyona neden olan bakteriyi belirlemek için kan testi de yapılabilir.

A05 tedavisi:

    • Tedavi, enfeksiyona neden olan spesifik bakteriye bağlı olarak değişir.
    • Çoğu vakada, tedavi antibiyotikler ile yapılır.
    • Bol sıvı alımı ve elektrolit replasmanı da önemlidir.
    • Bazı durumlarda, semptomları hafifletmek için ilaçlar da reçete edilebilir.

A05'i önlemek için:

    • Ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayın.
    • Pişmemiş veya az pişmiş et, deniz ürünleri veya yumurta yemeyin.
    • Süt ve süt ürünlerini pastörize edilmiş olduğundan emin olun.
    • Sebze ve meyveleri iyice yıkayın.
    • Çiğ sebze ve meyveleri yemeden önce soyun.
  • Yiyecekleri güvenli bir sıcaklıkta pişirin ve saklayın.
 
Gönderildi : 30 Nisan 2:31 pm
Paylaş: