Forum

Pre nedir? Tıp Düny...
 
Bildirimler
Tümünü temizle

Pre nedir? Tıp Dünyasında "Pre" Terimi ve Önemli Kullanımları

2 Gönderiler
2 Üyeler
0 Beğeni
121 Görüntüleme
admin
(@admin)
Gönderiler: 606
Üye Admin
Konu başlatıcı
 

Tıp alanında kavramlar ve terimler oldukça fazladır. Bu terimlerin kullanım amaçları, hastalıklar ya da tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak ve iletişimi güçlendirmektir. Bu tıbbi terimler arasında "pre" ifadesi de sıkça karşımıza çıkar. Peki, pre ne demek? İşte tıp dünyasındaki "pre" terimi ve önemli kullanımları.

1. Preoperatif – Ameliyat Öncesi:
Preoperatif (ameliyat öncesi) terimi, cerrahi müdahaleye hazırlık dönemini ifade eder. Bu süre zarfında hastalar gerekli tetkiklerden geçer ve doktorlar, ameliyatın başarılı bir şekilde tamamlanması için gerekli planlamaları yaparlar.

2. Prenatal – Doğum Öncesi:
Prenatal kelimesinin kökeninde "öncesi" anlamına gelen pre ve doğum anlamına gelen natal kelimeleri bulunmaktadır. Prenatal terimi, anne adayının doğumdan önce geçirdiği süreyi ifade ederken aynı zamanda fetal yaşamın doğum öncesindeki gelişimini de kapsar.

3. Preklinik – Klinik Öncesi:
Tıbbi ürünlerin, ilaçların ve tedavi yöntemlerinin insanlar üzerinde kullanılabilmesi için öncelikle laboratuvar ve hayvan deneyleri yapılır. Bu aşamayı ifade eden preklinik terimi, klinik öncesi çalışmaları kapsar ve bu süreçte araştırmacılar, insanlar için herhangi bir zarara yol açmayacak şekilde güvenli ve doğru dozajları belirlemeye çalışır.

4. Prepubertal – Ergenlik Öncesi:
İnsan yaşamının önemli evrelerinden biri olan ergenlikten önceki dönemi ifade eden prepubertal teriminin kullanım amacı, hızlı fiziksel ve hormonal değişimlerin başlamadan evvelki süreci tanımlamaktır.

5. Prematür – Erken Doğum:
Normal gebelik süresinin 37. haftasından daha kısa bir sürede doğum yapılmasına prematür (erken doğum) denir. Prematür doğumlar genellikle çeşitli sağlık komplikasyonlarına ve bebeklerin yaşama şansının düşmesine neden olabilir. Bu nedenle erken doğumların önceden tespiti ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi büyük önem taşır.

Sonuç olarak, tıp dili içinde yer alan "pre" kelimesinin Türkçe karşılığı "önce" anlamına gelmektedir. 

 
Gönderildi : 21 Ocak 11:11 am
Dr. Serkan
(@dr-serkan-s)
Gönderiler: 26
Üye Admin Kayıtlı
 

Önce veya erken anlamlarında kullanılmaktadır. 

 
Gönderildi : 23 Mart 4:29 pm
Paylaş: