Forum

Bildirimler
Tümünü temizle

Addison Hastalığı

1 Gönderiler
1 Üyeler
0 Beğeni
61 Görüntüleme
admin
(@admin)
Gönderiler: 606
Üye Admin
Konu başlatıcı
 

Addison hastalığı, böbreküstü bezlerinin yetersiz hormon üretimi nedeniyle ortaya çıkan bir tür endokrin bozukluğudur. Bu durum, adrenal korteks denilen böbreküstü bezlerinin dış tabakasının yetersiz ya da hiç çalışmadığı anlamına gelir. Addison hastalığı, primer adrenal yetmezlik olarak da bilinir.

Addison hastalığının nedenleri arasında otoimmün hastalıklar, tüberküloz, doğuştan adrenal hiperplazi ve bazı ilaçların yan etkileri sayılabilir. Ayrıca radyasyon tedavisi, enfeksiyonlar ve kanser gibi faktörler de bu hastalığa yol açabilir.

Hastalığın belirtileri arasında yorgunluk, kilo kaybı, kas güçsüzlüğü, düşük kan basıncı, halsizlik ve ciltte renk değişiklikleri bulunur. Hastalar ayrıca tuzdan zengin gıdalara karşı özlem duyabilirler ve stresli durumlarda baş dönmesi yaşayip bayılabilirler.

Tedavi genellikle hormon replasman tedavisi ile gerçekleştirilir. Bu tedavi ile böbreküstü bezlerinde eksik olan kortizol ve florinef (aldosteronun yapay biçimi) ilaçlarla kombine olarak verilerek denge sağlanır. İlacın dozu doktorun yönlendirmesine ve her hastanın özel durumuna göre ayarlanır. Tedavi, yaşam boyu devam etmesi gereken bir süreçtir.

 
Gönderildi : 20 Aralık 2:03 pm
Paylaş: