Forum

Bildirimler
Tümünü temizle

A05.1 Botulizm

1 Gönderiler
1 Üyeler
0 Beğeni
9 Görüntüleme
admin
(@admin)
Gönderiler: 606
Üye Admin
Konu başlatıcı
 

Botulizm, Clostridium botulinum adlı bir bakteri tarafından üretilen bir toksin tarafından kaynaklanan nadir ve ciddi bir hastalıktır. Hastalık, kas zayıflığı, bulanık görme, yorgunluk hissi ve konuşma güçlüğü ile başlar. Bunu ardından kollarda, göğüs kaslarında ve bacaklarda zayıflık takip edebilir.

Botulizmin birkaç çeşidi vardır:

  • Gıda kaynaklı botulizm: Bu, en yaygın botulizm türüdür. Botulinum toksinini içeren yiyeceklerin yenmesiyle oluşur. Bu toksin, uygun şekilde konserve edilmemiş veya korunmamış gıdalarda Clostridium botulinum bakterileri tarafından üretilir.
  • Yara botulizmi: Bu botulizm türü, botulinum toksin vücuda bir yara yoluyla girdiğinde ortaya çıkar. Bu, yaranın toprak veya bakteri içeren tozla kirlenmiş olması durumunda olabilir.
  • Bebek botulizmi: Bu botulizm türü, bir yaşından küçük bebekleri etkiler. Clostridium botulinum bakterilerinin sporlarının yenmesiyle oluşur. Bu sporlar, bebeğin bağırsaklarında çimlenir ve toksini üretir.
  • Iatrojenik botulizm: Bu, tıbbi amaçlarla botulinum toksin enjeksiyonunun bir komplikasyonu olarak ortaya çıkabilen nadir bir botulizm türüdür.

Botulizm belirtileri, toksine maruz kaldıktan sonra 18 ila 36 saat arasında herhangi bir zamanda başlayabilir. İlk belirtiler genellikle yüz, ağız ve boğaz kaslarının zayıflamasıdır. Bu zayıflık daha sonra boyuna, kollara, gövdeye ve bacaklara yayılabilir.

Botulizm bir tıbbi acil durumdur. Siz veya tanıdığınız biri botulizm olmuş olabileceğini düşünüyorsanız, derhal tıbbi yardım almanız önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, ciddi komplikasyonları ve ölümü önlemeye yardımcı olabilir.

Botulizmi önlemek için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

  • Yiyecekleri düzgün şekilde işleyin. Yiyecekleri güvenli iç sıcaklıklara kadar pişirdiğinizden ve artıkları buzdolabında sakladığınızdan emin olun.
  • Evde konserve edilmiş gıdaları güvenli bir şekilde konserve edin. Uygun konserveleme prosedürlerini takip ederek gıdaların yeterince asidik olduğundan ve botulinum sporlarını yok edecek kadar uzun süre işlendiğinden emin olun.
  • Bebeklere bal vermeyin. Bal, bebek botulizmine neden olabilecek botulinum sporları içerebilir.
  • Yara bakımı önemlidir. Enfeksiyonu önlemek için yaraları temiz ve kapalı tutun.
 
Gönderildi : 30 Nisan 2:32 pm
Paylaş: