Forum

Bildirimler
Tümünü temizle

A05.3 Gıda kökenli Vibrio parahaemolyticus zehirlenmesi

1 Gönderiler
1 Üyeler
0 Beğeni
9 Görüntüleme
admin
(@admin)
Gönderiler: 606
Üye Admin
Konu başlatıcı
 

Vibrio parahaemolyticus (Vp), deniz ürünlerinde bulunan ve insanlarda gastroenteriteye neden olabilen bir bakteridir. Vp enfeksiyonu, çiğ veya az pişmiş deniz ürünleri, özellikle istiridye, karides ve midye yenildiğinde bulaşabilir. Vp ayrıca deniz suyuyla kirlenmiş yaralardan da bulaşabilir.

Belirtiler

Vp enfeksiyonunun belirtileri genellikle tükettikten sonra 12 ila 72 saat arasında başlar. deniz ürünlerini. Belirtiler şunları içerir:

  • İshal
  • Karın ağrısı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Üşüme

Çoğu durumda, Vp enfeksiyonları hafiftir ve tedavi olmaksızın bir hafta içinde kendiliğinden düzelir. Ancak bazı kişilerde, özellikle yaşlılar, küçük çocuklar ve zayıf bağışıklık sistemli kişilerde enfeksiyonlar şiddetli olabilir ve dehidrasyon, septisemi ve hatta ölüme yol açabilir.

Teşhis

Vp enfeksiyonu, dışkı örneği veya yaradan kültür alınarak teşhis edilebilir.

Tedavi

Çoğu Vp enfeksiyonu, dinlenme, bol sıvı ve reçetesiz satılan ilaçlarla tedavi edilir. antidiare ilaçları. Bazı durumlarda antibiyotik tedavisi gerekebilir.

Önleme

Vp enfeksiyonunu önlemenin en iyi yolu, deniz ürünlerinin iyice pişirilmesini sağlamaktır. Ayrıca deniz suyuyla kirlenmiş yaralardan kaçınmak da önemlidir.

Risk Faktörleri

Vp enfeksiyonu riskini artıran faktörler şunlardır:

  • Çiğ veya az pişmiş deniz ürünleri yemek
  • Deniz suyuyla kirlenmiş yaralar
  • Zayıf bağışıklık sistemi

Komplikasyonlar

Vp enfeksiyonunun komplikasyonları şunları içerir:

  • Dehidrasyon
  • Septisemi
  • Ölüm

Prognoz

Çoğu Vp enfeksiyonu hafiftir ve tedavi olmaksızın kendiliğinden düzelir. Ancak bazı kişilerde enfeksiyonlar şiddetli olabilir ve ölümcül olabilir.

 
Gönderildi : 30 Nisan 2:34 pm
Paylaş: