Forum

Bildirimler
Tümünü temizle

A05.4 Gıda kökenli Bacillus cereus zehirlenmesi

1 Gönderiler
1 Üyeler
0 Beğeni
9 Görüntüleme
admin
(@admin)
Gönderiler: 606
Üye Admin
Konu başlatıcı
 

Gıda kökenli Bacillus cereus zehirlenmesi, Bacillus cereus adı verilen bir bakteri türünün neden olduğu bir hastalıktır. B. cereus, toprak, su ve bitkiler de dahil olmak üzere birçok ortamda bulunan yaygın bir bakteridir. Ayrıca pirinç, makarna ve baharatlar gibi kuru gıdalarda da bulunabilir. B. cereus, spor adı verilen ısıya ve kuruluğa dayanıklı bir form oluşturabilir. Sporlar, gıdanın kontamine olmasına neden olabilir ve soğuk veya yeterince pişirilmemiş gıdalarda çoğalabilir.

Belirtiler:

B. cereus zehirlenmesinin iki ana türü vardır:

  • Diyare sendromu: Bu en yaygın türdür ve karın ağrısı, sulu ishal ve bazen mide bulantısı ve kusma ile karakterizedir. Belirtiler genellikle gıdayı tükettikten 8-16 saat sonra ortaya çıkar ve 24 saat içinde kaybolur.

  • Kusma sendromu:Bu tür daha az yaygındır ve şiddetli mide bulantısı ve kusma ile karakterizedir. Belirtiler genellikle gıdayı tükettikten 1-5 saat sonra ortaya çıkar ve 6 saat içinde kaybolur.

     

Teşhis:

B. cereus zehirlenmesi, semptomlar ve gıda alım geçmişi temelinde teşhis edilir. Doktorlar, bakterinin varlığını kontrol etmek için dışkı örneği de alabilirler.

Tedavi:

Çoğu B. cereus zehirlenmesi vakası tedavi olmadan kendiliğinden düzelir. Tedavi, bol sıvı ve istirahat ile semptomları hafifletmeye odaklanır. Bazı durumlarda, ishal veya kusmayı tedavi etmek için ilaçlar reçete edilebilir.

Önleme:

B. cereus zehirlenmesini önlemenin en iyi yolu, gıdaların güvenli bir şekilde işlenmesini ve pişirilmesini sağlamaktır. İşte bazı ipuçları:

  • Gıdaları pişirmeden önce ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın.
  • Et ve kümes hayvanlarını pişirildikten sonra hemen buzdolabında saklayın.
  • Pişmiş pirinç ve makarnayı iki saat içinde soğutun ve buzdolabında saklayın.
  • Kalanları tekrar ısıtmadan önce iyice ısıtın.
  • Mümkünse, pişmiş gıdaları iki saat içinde yiyin.
  • Bebek mamalarını hazırlamadan önce biberonları ve diğer mutfak eşyalarını sterilize edin.

Risk grupları:

Bebekler, yaşlılar ve zayıf bağışıklık sistemine sahip kişiler B. cereus zehirlenmesine karşı daha savunmasızdır.

Komplikasyonlar:

Çoğu B. cereus zehirlenmesi vakası hafiftir ve ciddi komplikasyonlara yol açmaz. Bununla birlikte, nadir durumlarda B. cereus enfeksiyonu daha ciddi olabilir ve kan dolaşımına yayılabilir (septisemi). Septisemi, ateş, titreme ve şok gibi ciddi semptomlara neden olabilir ve ölümcül olabilir.

Prognoz:

Çoğu B. cereus zehirlenmesi vakası tedavi olmadan kendiliğinden düzelir. Bununla birlikte, septisemi gibi ciddi komplikasyonlar gelişen kişiler hastaneye yatırılabilir ve intravenöz antibiyotik tedavisi almaları gerekebilir.

 
Gönderildi : 30 Nisan 2:35 pm
Paylaş: