Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmemiz için kan basıncı değerlerimizin normal sınırlar içinde olması hayati öneme sahiptir. Peki, doktor kontrolünde sıklıkla karşılaştığımız bu terimler olan sistolik ve diyastolik kan basıncı nedir ve neden bu kadar önemlidir?
Öncelikle bu iki terimi ayrı ayrı ele alalım
sys ne demek?
‘Sistolik’ terimi, kalbin kasılıp kanı arterlere pompaladığı sırada oluşan en yüksek kan basıncını ifade eder. Bu döneme ‘sistol’ denir ve bu an, kalbin kasılmasının sonucunda arterlerdeki basıncın en fazla olduğu zaman dilimidir. ‘SYS’ olarak da bilinen sistolik değer, genellikle tansiyon ölçüm cihazlarının üstünde yer alır.
peki, dia ne demek
Öte yandan ‘diyastolik’ terimi ise, kalbin gevşeyip kanın kalbe geri akışını sağladığı sırada arterlerdeki en düşük kan basıncını temsil eder. Bu gevşeme dönemi ‘diyastol’ olarak adlandırılır ve kalbin dolduğu zaman anlamına gelir. ‘DIA’ kısaltmasıyla bilinen diyastolik kan basıncı değeri, tansiyon ölçerlerinde altta yazan rakamdır.
Sistolik ve diyastolik kan basıncının sağlıklı seviyeleri yetişkin bir insan için sırasıyla yaklaşık 120/80 mmHg olarak kabul edilir. Buradaki ilk değer sistolik, ikinci değer ise diyastolik basınçtır. Eğer bu değerler yüksekse hipertansiyon (yüksek tansiyon), düşükse hipotansiyon (düşük tansiyon) riskinden söz edebiliriz.
Kan basınçlarındaki herhangi bir anormal artış veya azalış, başta kalp olmak üzere birçok organ için risk teşkil edebilir. Örneğin sistolik basınç sürekli olarak 140 mmHg’nin üzerinde ise bu, hipertansiyonun habercisi olabilir ve ilgili sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunun yanında düşük diyastolik değerler de çeşitli sağlık problemleri için işaret olabilir.
Düzenli tansiyon kontrolü ile siz de sağlığınızdaki olası riskleri erkenden tespit edebilirsiniz. Bir sağlık uzmanının rehberliğinde uygun bir yaşam tarzı ve gerekirse ilaç tedavisi ile tansiyonunuzu kontrol altında tutabilirsiniz. Unutmayın ki erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleri ile birçok sağlık sorunu önlenebilir ya da kontrol altına alınabilir.