Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu ve Robert N. Butler Columbia Yaşlanma Merkezi tarafından yapılan bir araştırma, eğitim seviyesi ile biyolojik yaşlanmanın hızı arasında dikkat çekici bir ilişki olduğunu ortaya çıkardı.
JAMA Network Open dergisinde yayımlanan çalışmada, araştırmacılar çocukların eğitim seviyelerini ebeveynlerininkiyle karşılaştırarak ve aynı zamanda kardeşler arasındaki eğitim düzeyi farklılıklarını analiz ederek eğitimin yaşlanma üzerindeki etkilerini incelediler.
Beyaz kan hücrelerinde DNA metilasyonunu ölçmek için yenilikçi DunedinPACE epigenetik saatini kullanan araştırmacılar 1948’den bu yana üç nesilden 14 bin 106 katılımcının verilerini içeren Framingham Kalp Çalışması’ndan elde edilen verileri analiz ettiler. Bulgular, ek eğitim yıllarının yaşlanma sürecini yavaşlattığını ve ölüm riskinde dikkate değer bir azalma ile ilişkilendirildiğini gösterdi. 1
Araştırmacılar, ek olarak alınan her iki yıllık eğitimin, yaşlanma hızını %2 ila %3 oranında yavaşlatabileceğini ve bu yavaşlamanın ölüm riskini yaklaşık %7 azaltabileceğini tespit ettiler.
Bu bulgular, eğitimin sadece bireyin bilgi ve becerilerini geliştirmekle kalmayıp, aynı zamanda sağlıklı yaşlanmayı teşvik ederek toplum sağlığına katkıda bulunabileceğini göstermektedir.
- https://www.publichealth.columbia.edu/news/more-schooling-linked-slowed-aging-increased-longevity ↩︎
Bir Değerlendirme Bırak